CD , DVD  & CO , ASTFEL SE MONTEAZA

 

 Fără CD-uri nu mai funcţionează nimic în industria computerelor. Orice se scrie pe aceste discuri, chiar şi lucruri minore precum drivere, care ar putea încăpea fără probleme pe o dischetă. De aceea este atât de important ca unitatea CD-ROM să nu fie o epavă în propriul calculator.

Sub SxSpeed merită o nouă unitate

Momentan, putem spune câ dacă unitatea CD-ROM citeşte cu o viteză mai mică decât 8x, rentează sâ achiziţionaţi un nou drive - cel vechi poate râmâne în calculator ca player pentru CD-uri audio. Celelalte pot fi utilizate în continuare fârâ probleme: 12xspeed,de exemplu, este suficient pentru a copia un CD cu vitezâ 4x farâ stocare intermediarâ. Pe de altă parte, experienţa ne spune câ vechile unităţi 8x sunt mult mai fiabile şi au o calitate a citirii pe care nu toate unităţile de la 32x în sus o au. Aşa că nu aruncaţi vechea unitate! CD-R & DVD: noi unităţi cu noi funcţii

Cine nu se lasâ încântat neapârat de viteza tot mai mare a unităţilor CD-ROM poate investi eficient banii într-un CD-recorder sau într-o unitate DVD. între timp, aceste drive-uri au capacitatea de a citi CD-urile cu 24x sau chiar 32x (unităţile DVD) şi oferâ o serie de funcţii suplimentare precum derularea de filme MPEG2 sau copierea de CD-ROM-uri şi CD-uri audio.

La montare, atentie la jumperi şi la BIOS

îndepărtaţi mai întâi capacul din dreptul lăcaşului (Pasul 1), în care urmea-ză a se monta aparatul. Inainte de a monta unitatea, setaţi jumperul de pe partea din spate pentru configurarea master/slave

(Pasul 2). In cazul în care o unitate exis-tentă este legată la al doilea port IDE, aceasta este cu siguranţă configuratâ ca master. în consecinţă, noul drive va lua poziţia de slave. Dacă schimbati cu totul unitatea CD-ROM, noul drive va fi mas-ter.

Indiferent de acest lucru, important este să conectaţi aceste unităţi la al doi-lea port IDE, cel dintâi păstrându-1 pen-tru harddisk-uri. Motivul: harddisk-urile sunt mult mai rapide decât unităţile CD-ROM, Zip, CD-recorder sau altele aseme-nea. în cazul în care harddisk-ul este legat la acelaşi port cu astfel de aparate, tre-buie ca acesta să aştepte până ce aparatul mai lent a îndeplinit o sarcină de citire de la calculator.

Dupâ aceea, montaţi aparatul şi fi-xaţi-1 cu cele patm şumburi. Şi de această dată este valabil acelaşi lucru ca şi la harddisk-uri: folosiţi neapărat şurubu-rile livrate în pachet sau, oricum, unele potrivite, în caz contrar se poate strica filetul sau se poate deteriora chiar şi unitatea, dacă şuruburile sunt prea lungi. După ce aţi fixat totul, conectaţi cablu-rile IDE şi de alimentare (Pasul 3). Atenţie ca firul roşu al cablului IDE sâ fie în direcţia alimentării.

înregistrarea în BIOS este premisa pentru noi drive-uri

în momentul în care porniţi calculatorul pentru prima oară după montarea respectivei unitâţi, intraţi neapărat în BIOS (Pasul 4). Acolo verificaţi dacâ ambele canale IDE sunt activate („Enabled") şi setaţi în setup-ul standard modul de transfer pentm toate unităţile ca „Auto". După ce aţi salvat modificările în BIOS, repomiţi calculatorul. Dacă totul este corect configurat, va apărea un me-saj asemănător cu cel din Pasul 5: calculatorul a recunoscut atât noul drive Hitachi-DVD cât şi vechea unitate CD-ROM. Un recorder CD-R sau unul CD-RW?

Dacă nu vă sunt absolut necesare CD-urile reinscriptibile (CD-RW), este de preferat să economisiţi banii şi sâ achiziţionaţi mai degrabă o unitate CD-recorder rapidă. Asemenea drive-uri sunt disponibile cu viteze de scriere destul de mari. Astfel ajung datele audio rapid pe harddisk

Dacă doriţi să inscripţionaţî CD-uri audio, al căror conţinut 1-aţi alcătuit dumneavoastră, atunci unitatea CD-ROM de care dispuneţi trebuie să aibâ capacitatea de a citi datele audio rapid şi corect.